نقش فضای ارتباطی در دستيابی به واحدهای مسکونی انعطافپذير
مسکن انعطافپذير از موضوعاتي است که امروزه توجه معماران معاصر را به خود جلب کرده است. دستيابي به مسکني که بتواند در طول چرخة زندگي پاسخگوي نيازهاي متعدد و متغير کاربران باشد، از بعد اجتماعي و اقتصادي ميتواند بسياري از مسائل مسکن امروز را حل کند. فاکتورهاي بسياري در طراحي مسکن منعطف تأثيرگذار است. يکي از اين فاکتورها فضاي ارتباطي است که، بدون درنظرگيري درست آن، طراحي بسيار چالشبرانگيز رخ مينمايد. با توجه به اهميت انکارناپذير اين فضا در پلانهاي مسکوني، به منظور افزايش قابليت انعطافپذيري در طراحي مسکن، در اين پژوهش تمرکز بر روي فضاي ارتباطي است و رابطة آن با ديگر فضاهاي واحد مسکوني در نمونههاي شاخص تحليل ميشود. در پژوهش پيش رو، ابتدا با استفاده از منابع کتابخانهاي، به بررسي جايگاه فضاي ارتباطي در مسکن انعطافپذير و نظرات پيشگامان اين مبحث پرداخته ميشود. در گام بعدي، چندين نمونه از پلان هاي مسکوني تحليل ميگردد. به منظور ايجاد سلسلهمراتب در تحليل نمونهها و با توجه به اينکه ميزان پيچيدگي پروژههاي مختلف از ديدگاه انعطافپذيري يکسان نيست، در اين پژوهش سطوح پيچيدگي تعريف و ترتيب بررسي نمونههاي موردي بر آن مبنا (از ساده به پيچيده) تنظيم و نقش فضاي ارتباطي در هريک از سطوح مختلف تحليل ميشود. درنهايت، با توجه به تحليلهاي انجامشده، مجموعهاي از راهکارهاي کلي از ديدگاه طراحي فضاي ارتباطي در هريک از سطوح انعطافپذيري بيان ميشود. همچنين درمييابيم که سطوح مختلف پيچيدگي در فهم انعطافپذيري کمککننده است و آشنايي با سطوح سادهترْ فرايند طراحي سطوح پيچيدهتر را تسهيل ميکند.
(1.6 مگابایت) دانلود مقالهمشخصات مقاله
غفوريان، ميترا. «بازشناسي و اولويتبندي معيارهاي انعطافپذيري در طراحي مسکن آپارتماني ايران»، در صفه، ش 74 (پاييز 1395)، ص 42-64.
Albostan, D. “Flexibility”, in Multi-residential Housing Projects: Three Innovative Cases from Turkey, July 2009.
Beise, J. Adaptable Housing or Adaptable People? Experience in Switzerland Gives a New Answer to the Questions of Housing Adaptability, Architecture & Component, Architecture & Behaviour, 1995.
Friedman, A. The Adaptable House: Designing Homes for Change, New York: McGraw-Hill, 2002.
Groák, S. The Idea of Building: Thought and Action in the Design and Production of Buildings, London: E&FN Spon, 1992.
Habraken, N.J. “Design for Flexibility”, in Building Research & Information, 36 (3) (2008), pp. 290-296.
Hertzberger, H. Lessons for Students in Architecture, (I. Rike, Trans.) Rotterdam: 010 Publishers, 1991.
Priemus, H. “Flexible Housing: Fundamentals and Background”, in Open House International, 18 (4) (1993), pp. 19-26.
Priemus, H. “Housing as a Social Adaptation Process: A Conseptual Sheme”, in Enviroment and Behavior, 18 (1986), pp. 31-52.
Rabeneck, A. & D. Sheppard & P. Town. “Housing Flexibility?”, in Architectural Design, 43 (1973), pp. 698-727.
Schneider, T. & J. Till. Flexible Housing, Oxford: Architectural Press, 2007.
https://www.archdaily.com/447381/villa-verde-housing-elemental
مسابقات
جوایز
نشریات