تالار رودکی (تالار وحدت)
Roudaki Hall (Vahdat Hall)
تالار وحدت یکی از مجهزترین و بزرگترین تالارهای اپرا موسیقی و تئاتر ایران است که توسط یوگینا آفتاندلیانس براساس نمونه اپراهال وین طی مدت 10 سال ساخته شده است.
تیم پروژه
وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (وزارت فرهنگ و هنر)
شرکت بهساز نو
اطلاعات کلی
شرح
تالار وحدت یکی از مجهزترین و بزرگترین تالارهای اپرا موسیقی و تئاتر ایران است که توسط یوگینا آفتاندلیانس براساس نمونه اپراهال وین طی مدت 10 سال ساخته و به نام شاعر و نوازنده ایرانی، ابوعبدالله رودکی، در سال 1346 افتتاح شد. ساخت تالار وحدت در خیابان استاد شهریار (دکتر ارفع سابق) در سال 1336 آغاز و پس از 10 سال با بهترین طراحی داخلی و تجهیزات بینظیر ماشینری نوری و صدا، بهرهبرداری در آبان ماه 1346 افتتاح شد.
ساختمان بنیاد رودکی متشکل از دو سالن اجرا به نامهای تالار رودکی و سالن کوچک است که بعد از انقلاب اسلامی ایران، تالار بزرگ تر را هم زمان با هفته وحدت و جشن میلاد پیامبر گرامی اسلام به تالار وحدت و تالار کوچک تر را به تالار رودکی تغییر نام دادند. پس از انقلاب اسلامی در این دو تالار بیشتر برنامه های موسیقی و نمایش اجرا می شود.
زیر بنای تالار وحدت بالغ بر ۱۵۰۰۰ مترمربع است و مساحت کل ساختمان در ۷ طبقه و زیرزمین ها به ۲۱۰۰۰ متر مربع می رسد. این تالار شامل یک سالن هم کف و سه طبقه بالکن به صورت نعل اسبی است که در مجموع گنجایش ۷۴۰ تماشاگر را دارد. این ساختمان دارای دو زیرزمین )محل استقرار الکترموتورهای صحنه و ماگنت نور و پاورهای مربوطه(، تالار کنسرت، شامل صحنه و سالن تماشاگران در طبقه هم کف و ساختمان اداری است.
آوانسن یا صحنه ی پیش آمده، با ارتفاع استاندارد ۸۰ سانتی متر و قوس اصلی به شعاع ۱۵ متر و دهانه ورودی رینه ها شکاف های نورپردازی چپ و راست آوانسن 10/14متر عرض دارد.
عمق آوانسن 90/3 متر در مرکز قوس تا ابتدای سن اصلی بر روی آن سن ارکستر با 80/12 متر طول، ۳ متر عمق در کناره ها و ۴ متر عمق در مرکز قوس، قرار دارد. سن ارکستر جایگاه استقرار ارکسترهای بزرگ جهت اجرای اپرا، موسیقی و نمایش های موسیقیایی است که تا ارتفاع 30/2 به عمق زمین منتقل می شود. این ویژگی موجب می شود تا در صورت ضرورت، ارکستر و سازمان نوازندگان در حین اجرای برنامه ها دیده نشوند. سن ارکستر به وسیله سیستمهای مکانیکی (چرخ دنده ها، الکتروموتورهای قدرتمند) و از طریق سیستم های الکترونیکی (ساخت آلمان) و توسط نیروهای متخصص گروه فنی ماشینری (تاسیسات صحنه) کنترل و هدایت می شود.